Μια ιστορική βρύση απ’ την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Τούρκοι με επικεφαλής τον Γιουσούφ Αγά, είχαν εγκατασταθεί στη περιοχή για να ελέγχουν τα περάσματα και τη δράση των Κλεφτών που κατάφερναν πλήγματα στον Τούρκο κατακτητή. Λέγεται ότι ο Γιουσούφ Αγάς, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ελλήνων, έβαλε τους άντρες του να κόψουν ή να κάψουν τις πυκνές οξιές στη γύρω περιοχή, ώστε να μην κρύβονται οι Κλέφτες και καταφέρνουν επιθέσεις στο στρατό του.
Στη περιοχή αυτή, έχτισε πέτρινη βρύση με “κούπα” και πεζούλια, με το παγωμένο νερό να τρέχει ασταμάτητα για αιώνες μέχρι τις μέρες μας. Η βρύση πήρε το όνομα του Αγά, όπως και η τοποθεσία και έτσι συνεχίζει να λέγεται έως σήμερα. Μετά την απελευθέρωση, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν οι Σταγιώτες βοσκοί με τα κοπάδια τους όπου τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν την βρύση ως σημείο συνάντησής τους.
Απ’ αυτή έπιναν νερό, γέμιζαν τα δοχεία για τις ανάγκες της στάνης και πότιζαν τα κοπάδια τους, ενώ στα “χείλη” της πέτρινης κούπας, τρόχιζαν τα μαχαιριά τους και η φθορά απ’ το τρόχισμα ήταν εμφανής σε όσους την προλάβαν στη θέση της. Στη θέση της λοιπόν ήταν μέχρι το 1970 περίπου, όταν στη περιοχή ανοίχτηκε δασικός δρόμος για την εξυπηρέτηση των δασικών και κτηνοτροφικών αναγκών. Από μαρτυρίες πληροφορηθήκαμε ότι οι χειριστές της μπουλντόζας σε συνεννόηση με τον επιστάτη της διάνοιξης, έσκαψαν το μέρος αναποδογυρίζοντας και διαλύοντας τη βρύση, με σκοπό να βρουν θαμμένους θησαυρούς.
Από τότε, στη θέση της βρύσης, υπάρχει ένας σωρός από πέτρες και φυσικά το νερό που τρέχει από ενα σπασμένο κεραμιδί, που τοποθέτησαν οι βοσκοί ώστε να πιάνουν το νερό. Το θέαμα αυτό, απασχόλησε τη σκέψη μου επί σειρά ετών και πρότεινα την ιδέα να ξαναγίνει η βρύση περίπου όπως ήταν, στις τοπικές αρχές και στο δασαρχείο της περιοχής, που έχει φτιάξει απ’ την αρχή πολλές βρύσες, όπως η βρύση του Αρβανίτη λίγο πιο κάτω και πάνω στο κεντρικό δρόμο. Παρέμεινε όμως ιδέα και ίσως τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησης, αφού σε συνεννόηση με ανθρώπους που έχουν καταγωγή απ’ τή Στάγια (τα ονόματα θα γίνουν γνωστά όταν φτιαχτεί η βρύση) γίνονται όλες οι ενέργειες και με προσωπική εργασία, στην αναστήλωση της βρύσης και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια, θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες στη σελίδα του χωριού και θα γίνει σίγουρα κάποιο κάλεσμα για μια νέα συνάντηση εκεί…