Η Στάγια βρισκόταν στη τοποθεσία "Παλιοχώρι" που ονομάστηκε έτσι επειδή ακριβώς εκεί υπήρχε αρχικά το χωριό, πριν καταστραφεί απ' τούς Τούρκους. Στη σημερινή θέση, υπολογίζεται ότι άρχισε να κτίζεται περί τα μέσα του 19ου αιώνα και τα πιο παλιά σπίτια που κάποια σώζονται ακόμη και σήμερα, χρονολογούνται γύρω στο 1880.

Κάπου εκεί είχε συσταθεί και η κοινότητα Στάγιας, που άνηκε στο δήμο Ομιλιών, κάτι που μαρτυρούν οι πρώτοι εκλογικοί κατάλογοι (ανδρών) που βρίσκονται στα αρχεία του κράτους. Εκεί μπορεί να διαβάσει κάνεις ονοματεπώνυμα Σταγιωτών που συνεχίζουν να φέρουν οι σημερινοί απόγονοι τους. Στη συνέχεια κάποια άλλαξαν και κάποια προστέθηκαν, αφού ήρθαν καινούργιοι κάτοικοι στο χωριό και έφτασε να αριθμεί στις αρχές του 20ου αιώνα, περί τους 480 κάτοικους.

Το σχολείο χτίστηκε και άρχισε να λειτουργεί γύρω στα 1890 και έφτασε να έχει πάνω από 100 μαθητές. Έκλεισε το 1970 με εναπομείναντες 7 μαθητές.

Στη δεκαετία του 1920 άρχισε να κτίζεται στη πλατεία, ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που δεσπόζει και σήμερα άριστα συντηρημένος απ τις γενιές που πέρασαν και εκκλησιάστηκαν σε αυτόν.
Μαζί με το Ναό του Αγ.Νικολαου και το σχολείο, απότελουν τα μνημεία του χωριού και είναι χρέος κάθε Σταγιώτη να συμβάλλει στη συντήρηση και τη διατήρηση τους!

Τα Ιστορικά στοιχεία μας τα έδωσε ο πρόεδρος του χωριού, κ. Γρηγόρης Παπαγεωργίου

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΤ' ΑΠΟΓΡΑΦΑΣ

Έτους 1920 ............ πληθυσμός 238 άτομα

Έτους 1928 ............ πληθυσμός 300 άτομα

Έτους 1940 ............ πληθυσμός 393 άτομα

Έτους 1951 ............ πληθυσμός 229 άτομα

Έτους 1961 ............ πληθυσμός 138 άτομα