Στη Δυτική Φθιώτιδα και σε απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων από τη Στάγια, μετά από μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο δάσος, βρίσκεται το Κυριακοχώρι.

Το πανέμορφο χωριό, βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις βόρειες πλαγιές των Βαρδουσίων, σε υψόμετρο 1000 μέτρων και χωμένο μέσα στα έλατα και τις καστανιές, με ονειρεμένη θέα τα γύρω βουνά, προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία, να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να απολαύσει τη μυρωδιά του δάσους και να περπατήσει δίπλα στο αυλάκι με το τρεχούμενο γάργαρο νερό από τις κορυφές των Βαρδουσίων.

Η μαγεία της φύσης που τόσο απλόχερα έχει προσφέρει τις ομορφιές της στο πανέμορφο Κυριακοχώρι και μακριά από το άγχος των πόλεων, προκαλεί τον επισκέπτη να δοκιμάσει το παραδοσιακό κοκορέτσι, το Ρουμελιώτικο ψητό αρνί και το αγνό κρασί από τα καταστήματα του χωριού.

Ονομασία

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλαιών χωριανών, το όνομα ΚΥΡΙΑΚΟΧΩΡΙ, προήλθε από κάποιο τσοπάνο, ο οποίος είχε το σπίτι του στη Χιονά Ράχη, όπου έχουν βρεθεί και ορισμένα δείγματα,όπως πέτρες κ.λ.π.

Ο τσοπάνος είχε ένα γυιό που τον έλεγαν ΚΥΡΙΑΚΟ. Όταν ο Κυριάκος μεγάλωσε, παντρεύτηκε και έκτισε ένα σπίτι κάπου κοντά στα Σκαρλατέικα ( κανένας δεν γνωρίζει που ακριβώς).Έτσι άρχισαν να λένε «πάμε στον Κυριάκο».

Ο Κυριάκος απέκτησε πολλά παιδιά. Όλα έκτιζαν από ένα σπίτι και σιγά σιγά έγινε ένα μικρό χωριό και από εκεί που έλεγαν « πάμε στον Κυριάκο», άρχισαν να λένε «πάμε στον Κυριάκο στο χωριό». Στη συνέχεια και χάριν συντομίας έλεγαν «πάμε στο Κυριακοχώρι» και έτσι το χωριό πήρε το όνομά του.

Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία έχει σχέση με το χωριό ΚΥΡΙΑΚΙ της Βοιωτίας.